Recept voor ellende

Corona. Je zit thuis. Je werkt thuis. De kinderen zijn thuis. Je partner is thuis. De hele dag. Elke dag.

Hé, laten we wat meer bewegen. Laten we naar buiten gaan. Laten we een hond nemen, goed voor ons, leuk, gezellig, gezond.

Wat voor een hond dan?

Eentje die lief is. En speels. Die er leuk uitziet. Die niet te groot is, maar ook niet te klein. Waarvan je niet teveel werk hebt. Die niet superveel beweging nodig heeft, want dat hoeft nou ook weer niet.

Kids, keren jullie ook even jullie spaarpotjes om?

Wil je een hondje? Wordt het jullie eerste hond? Dan heb ik wel wat tips voor je.

Pup Wil je een pup? Kies een Nederlandse hond. Pups uit het buitenland moeten minstens 15 weken oud zijn, voordat ze naar Nederland mogen komen. Op die leeftijd is de belangrijke vroege socialisatiefase waarin de pup went aan de buitenwereld en zich het beste hecht aan een nieuwe eigenaar al voorbij.

Broodfok Biedt een fokker pups aan van verschillende rassen, dan gaat het vaak om broodfok. Honden zijn daar handelswaar. Niet het welzijn van de hond staat voorop, maar het welzijn van de portemonnee van de fokker. Blijf daar weg. Je wilt geen schattige pup die niet goed gesocialiseerd is, daar merken de pup en jijzelf jullie hele leven de gevolgen van; je wilt geen pup die ziek wordt.

Zwerfhond? Ook de opvang van buitenlandse zwerfhonden in Nederland houdt een ongezonde situatie in stand. Vraag je af hoe het kan dat de geboortedatum van de pup zo precies bekend is, is de moederhond in het opvangcentrum bevallen? Vraag je af of dit een verantwoorde manier van opvangen is of een verdienmodel? Vraag je af of jij de verzorger wilt worden van een hond die het eigendom blijft van een stichting? Wat gebeurt er als jij en de stichting van mening verschillen over wat de beste manier is om ziekte of een gedragsprobleem van “jouw” hond aan te pakken? Er zijn gevallen bekend waar zo’n stichting de hond heeft afgepakt van zijn baasje.

Vraag en aanbod De vraag naar honden is op het moment zo groot, dat zelfs de asiels zo’n beetje leeg zijn, op de gebruikelijk Staffords na. Dit zijn geen honden voor beginners. Ook de herplaatsers bij rasverenigingen zijn niet aan te slepen. Het gevolg is uiteraard dat de prijzen stijgen.

Prijzen voor honden beginnen ongeveer bij €325. Importhonden kosten rond de €300, soms komt daar nog eens €50 voor een verplicht veiligheidstuigje overheen. Voor gewone rashonden en de nieuwe zogenaamde designerhonden wordt tegenwoordig een vermogen gevraagd. Designerhonden zijn honden die geen rashond zijn, maar een mix van twee verschillende rassen. De bekendste designerhond is de Labradoodle. Prijzen voor een Labradoodle pup variëren van €1500 tot €2500.

De duurste pups die momenteel op bijvoorbeeld Marktplaats worden aangeboden zijn voor de dwergkees, die in de advertenties altijd bij hun chique naam worden genoemd: Pomeriaan. Prijs voor de duurste €3450. Niet alleen komt deze hond uit het buitenland en is hij dus minstens 15 weken oud, je hebt geen enkel zicht op de omstandigheden waarin deze hondjes geboren zijn.

Onzinclaims De Labradoodle is een mix van (in eerste instantie) de Labrador retriever en de poedel. Dit nieuwe merk was tot een jaar of vijf geleden vrij zeldzaam en werd vooral aan de man gebracht als hulphond en anti-allergiehond. De Labradoodle wordt nog steeds verkocht als “niet verharend” en bij uitstek geschikt voor mensen met astma. Het is de vraag wat er van deze claims overeind blijft na wetenschappelijk onderzoek.

Wie denkt dat deze kruising een hond oplevert die half-om-half retrieverachtig en poedelig is, zal worden teleurgesteld: meestal wordt steeds meer poedel ingefokt en ontstaat een vrij drukke hond.